Recension Altra Torin och Instinct

Fötterna är själva basen för hela kroppens rörelser. Det finns ca 38 muskler i foten. De musklerna behöver förstås tränas som alla andra. Bäst görs det barfota eller i skor som tillåter rörelse. Och tårna ’andas’ de med och behöver space också när vi springer.

Då är Altra ett gott val vad gäller löparskor. Jag har fått testa två av deras road-modeller: Torin 1.5 och Instinct 2.0.                                                                                                         ”Gender specific” står det om dem, det kan vi storfotade damer glömma, vi får hålla oss till herrmodellerna (som hos de flesta löpskotillverkare/löpbutiker här i Sverige, Altra finns i damstorlekar upp till US11 i USA, 9.5 här).                                                                            Förutom breda tå-boxen är Altras signum zerodrop, lika höga i häl som framfot. Eftersom de inte är minimalistiskt tunna i sulan är de utmärkta som ”övergångs-sko” för de som inte sprungit med zerodrop tidigare.

Instinct 2.0 (dammodellen heter Intuition):                                                                                  en klart positiv överraskning. Trodde skorna skulle kännas stela, ev lite klumpiga, men de är mjuka (se bilden) med stadga. I jämförelse med t ex supersköna Saucony kinvara, som jag älskar men som jag tycker inte håller för ultrasträckor, blir ”blobbig”, är Instincten fastare. Ger support och svarar på fotens rörelse.                                                                      Den beskrivs av Altra som väg, crossfit och promenadsko. Nån har uttryckt att de är ”mini-Hokas”. Ligger nåt i det, men minns då tåboxen: här får tårna plats spreta och stortån pressas inte inåt. Instincten känns som en pålitlig ”arbetssko”, en vardagskompis som kanske inte blir absoluta favoriten, men som är en ”visst ja, den är ju skönare/bättre än jag minns-sko”.                                                                                                                                      Hälpartiet är lite för brett, kanske beror på att jag inte har häl som en hel karl. Häl-plösarna är också onödigt tjocka.                                                                                                     Ett plus för de icke-glidiga, platta (men varför så korta) skosnörena.

Ca 269 gr (ca storlek US 9.5), sulans tjocklek 25 mm.

Torin 1.5:                                                                                                                                        Egentligen begriper jag inte att en sko kan kännas så smidig, fast den är stel(are än Instincten, se bild) och relativt tung. Inget jag märker när jag springer, för det här är en nästan perfekt sko för mig. ”High cushion” och ”tät” i sulan, håller ihop, den är inte för mjuk, fötterna anpassas inte efter skorna, utan får jobba i löpsteget. Ger, i kombination med den breda tåboxen, åtminstone mina fötter en känsla av frihet.                                   Torin är en landsvägssko och funkar utmärkt i motionsspår. Blir dom jag springer i nästa gång jag kör ultrasträcka.                                                                                                           Samma sorts skosnören (men varför så långa) som Instincten.

Ca 263 gr, sulan 27 mm.

Jag går på känsla när det gäller material i skor, lite flummigt kanske, men känns ovandel och häl osv bra, så nöjer jag mig med det. En god sak med Altra är deras ”A-Bound (Altra-Bound): environmentally friendly, this energy-return compound is made of recycled materials”.

Ett problem med Altra är sko-storlekarna, typ ingen ordning alls f n (sägs ska bli bättre, de har bytt fabrik som gör skorna o dyl), så checka ordentligt, finns guide på altra, lita inte helt på den, men finns en ”shoefitr” där man kan skriva in sko man har och få fram storlek.

För t ex traillöpning finns Altra Lone Peak och Superior. Deras lättviktare är The One. Har inte sprungit i några av dem, men provat i butik och blev def lockad testa.

En Altra-sko kan kännas konstig i början, just för att tårna får bre ut sig. Sen, ingen återvändo: inte sugen pressa in fötterna i slimmade tåboxar ever again.

Kuriosa vad gäller skor gjorda för fötter, inte vice versa:                                                        Sveriges första kvinnliga läkare, Karolina Widerström, fick läkarleg år 1888, var med och bildade ”dräktreformföreningen”. Där ”utarbetades förslag till kläder som skulle ge kvinnor möjlighet att andas och röra sig utan hinder…trånga skor förkastades…vidare propagerade föreningen för skor anpassade till vänster- resp högerfot och låga klackar”. (”Kvinnors hälsa En fråga om makt”, Gunilla Carlstedt Tiden/Folksam)

2015-05-26 14.08.20 - Kopia

Torin 1.5

Torin 1.5

Instinct 2.0

Instinct 2.0

Annonser
Det här inlägget postades i Recension och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Recension Altra Torin och Instinct

  1. halsa5757 skriver:

    Jag är då glad att leva i en tid där trots allt vi kvinnor kan ha bekväma skor och kläder. Vi som föredrar det har nog heller inte behov av att vistas i sammanhang där det krävs det obekväma. 🙂

    Liked by 1 person

Kommentarsfältet är stängt.