Om/born to run

Born to run:

Har alltid gillat att röra på mig. Bodde i lilla byn Munsala i Österbotten i Finland tills jag var tio år (jag är finlandssvenska). Det var snöiga vintrar och jag ställdes på skidor samtidigt som jag lärde mig gå. Började skolan och vann skolmästerskap i 60 m, längd, höjd (sågspånsmatta och ”saxstil”) och vilka friidrottsgrenar det nu var på 1960-talet för 7, 8 åringar.                                                1970, när jag var tio år, flyttade min familj till Sverige. Jag spelade handboll i Sollentuna HBK och var bästa tjej i klassen i t ex kast med liten boll (kunde ”killkast”) och näst bäst i klassen i höjd (jag var lång). Vann skolmästerskap i kula, inte det roligaste när man är tjej och fjorton. Men kort sagt: idrottsligt var jag allround och bra på det mesta.

1979 tittade jag på Stockholm marathon som gick för första gången. Saken avgjordes på ett ögonblick: nästa år är jag med. Det här var innan jogging-vågen, marathon var nytt i allas medvetanden och jag fattade själv inte så mycket av förberedelser. Satte igång med löpning under våren, loppet gick i augusti då, nån kilometer först, sen flera, sen nån mil och ca tre mil som längst (hur mätte man sträckor på den tid?!). Följde inget program utan gick på känsla. Siktade på att klara fem timmar, kom i mål på 3.40,20 som 40:e dam av 199. Det var min första löptävling.          Fortsatte med Stockholm marathon, först efter nåt år blev det kortare sträckor och fler tävlingar. 1987 vann jag Vintermarathon på 2.58 tim, första sub-3.                                                              1989 var ett bra år: femma på Stockholm halvmarathon på 1.20,38 och sprang Stockholm marathon på 2.56,05. Året därpå gjorde jag min bästa mil: vann DM 10 000 på 36.39 .                          (Kuriosa: sprang min snabbast noterade 1000m-intervall: 3.15 min).                                            Blev en hel del lopp de här åren av varierad längd, 3 000m på bana bland de kortaste.    

Drogs åt det längre hållet, fast det då inte fanns många ultralopp i Sverige. Sprang med en väninna, Molly Ginley, från Stockholm till Sigtuna (en gång tillbaka också, ca 80 km) som kul grej. Liknande impuls som fick mig att springa mitt första marathon fick mig att springa mitt första ultra: Bälinge 100 km 1993. Gick över förväntan: 9.12 tim. Femma av tjugo i mål, näst bästa svensk(a) och enda dam. Typ överlägset svenska rekord, lätt chock –hade ändå opererat mina från Öppet Spår förfrusna fingrar bara nån vecka innan – och minns att jag kunde spurta sista biten.

Nästa 100 km blev 1996 i Hultsfred, ett år efter att jag fött min dotter. Blev ett per år fram till 1999 då jag gjorde min bästa tid: 8.57 tim. Hade svenskt rekord i femton år, fram till 2008 då ultra började växa i Sverige. På nittiotalet var det en, två, max tre damer på 100-kmsloppen (Boel De Geer, Cecilia Peterson och jag). Hultsfred lades ner och det blev inget mer ultra för mig förrän 2012. Opererade en tå 2003, höll igång löpningen, la aldrig av, men åren under senare 2000-och början av 2010-talen sprang jag rätt sporadiskt.

Prövade Sörmlands ultra 2012 (trail är annars inte min grej), en tung vinter på det och plötsligt på våren 2013, nåt i kroppen sa att nu är det dags: fick jag den där impulsen igen, anmälde mig till Stockholm ultra 100 km. Gick inte alls bra, men pointen: jag springer igen på riktigt. Sprang SUM igen, Vintermarathon, 6-h på löpband (63.60 km) och dagen efter Hammarby Alpin marathon. Ett back on track-år efter tretton års ofrivillig frånvaro från ultra.

Nu är ultra stort och det är en ny erfarenhet: alla tävlingar att välja på.                                         2014 gjorde jag mitt första 6h i Borlänge och första 100 miles – woho – TEC (21.55 tim). Drömmen om att vara ultralöpare igen är förverkligad.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s